Habanero Orange

Scoville (SHU): 100 000 – 350 000 | Capsicum Chinense

 

Nem is olyan rég, ha jól emlékszem még…, a Habanero paprika vezette a ranglistát, mint a legerősebb paprika a világon. Nos ennek már vége, mert azóta egy páran lehagyták, de nagy hiba lenne lebecsülni és kételkedni az erejében. Jellegzetes illata, édes trópusi gyümölcsös íze, és sárgabarackra vagy mangóra emlékeztető aromája az, ami megkülönbözteti a többi chilitől.

habanero_fuszer-farm

Mennyire csíp a Habanero?

Nézzük meg a Scoville-skálát és vessük össze az adatokat. Hamar rájövünk, hogy rendkívül csípős paprika a Habanero. Itt és most elárulom, hogy számomra a chilik koronázatlan királynője a Habanero Orange ッ

 

Több fajta Habanero létezik?

A válasz egy erős igen. Kiemelném közülük a Red Savina Habanerot, ami szinte perzsel az erejével, de nem tudta megelőzni a fűszeresen füstös ízű Chocolate Habanerot. Érdemes említést tenni a Habanero Tropical Red-ről, ami szintén rendelkezik gyümölcsös ízzel, de közel sem olyan intenzív az erőssége mint a fentiekben felsorolt Habanero fajtáknak. Aki nem akarja megégetni magát, annak érdemes megkóstolni a Scotch Bonnet chilit, ami egy kicsit gyengébb-, és egy kicsit édesebb a közeli rokonainál.

 

Honnan származik?

Származását tekintve megoszlanak a vélemények. Vannak írások amelyekben Perut említik, de általában az Amazonas-medencét jelölik meg a termesztés elsődleges helyeként. Napjainkban a legnagyobb Habanero termőhelyek a mexikói Yucatan-félszigeten találhatóak. Az Egyesült Államokban Texas és California a Habanero hazája.
Azért ne ijedjünk meg, mert nem kell olyan messze utazni egy kis kóstolóért, ugyanis már a harmadik éve termesztjük a Fűszer Farmon.

habanero szeletek_fuszer-farm

 

Frissen, szárítva vagy őrölve?

Minden formában felhasználható! Elsősorban csípős szószok és fűszeres ételek nélkülözhetetlen kelléke, de frissen leszedve savanyúságot, zselét- dzsemet és mártogatós szószokat is készíthetünk belőle. Bátran kijelenthetjük, hogy a Jalapeno után az egyik legkedveltebb chili a világon! Jellegzetes íze- és illata kombinációja teszi ellenállhatatlanná. Omlettekhez a chili-pehely kiváló választás. A szárított Habanero akár több éven át megőrzi aromáját, ha jól lezárt üvegben és sötét-száraz helyen tároljuk!

 

Kapcsolódó cikkek: