Bhut Jolokia Chocolate

Scoville (SHU): 855 000 – 1 041 427 | Capsicum Chinense

 

Bhut Jolokia, Naga Jolokia, Ghost Chili, Szellemcsili, Szellempaprika…

A világbajnok Bhut Jolokia messziről jött, méghozzá Északkelet-India Asszám államából. A Bhut szó jelentése hindi nyelven: szellem, kísértet (indiai mondák szerint ha Bhut Jolokiát eszel, akár szellemekkel is találkozhatsz a “forró utazás” során). Vannak feljegyzések, miszerint az eredeti név (Bhút) utalhat akár Bhutánra is, hiszen nagyban termesztenek chilipaprikát, és kimondottan kedvelik a chilit.

 

Bhut Jolokia Chocolate_FuszerFarm

Valóban pokolian csípős?

Amennyiben a Jalapeno paprikát vesszük alapul, akkor határozottan igen. Nem szabad elfelejteni, hogy 2007-ben kiütött minden indulót, és Guinness rekordot döntött mint a világ legerősebb chilipaprikája. A Scoville-skálán előkelő helyet foglal el a mai napig, és ezt mind annak ellenére hogy változó a csípőssége. A nem állandó erősséget befolyásolja a mag származási helye, a talaj összetétele, a hőmérséklet és a páratartalom. Azóta már voltak akik megelőzték, de továbbra is a legkeresettebb és legkedveltebb csilipaprika az extrém erős kategóriában!

 

Hihetetlen, de igaz…

A szellemcsili a legjobb választás a nagy nyári hőségben, mert hiszed vagy nem: hűti a tested! Intenzív ereje izzadásra kényszerít, ami a testhőmérséklet szabályozásának egy része, és így az erőteljes izzadás hűti a testet.
Északkelet-Indiában Jolokiával tartják távol a vad elefántokat a lakóházaktól úgy, hogy paprikával lekenik a kerítéseket vagy füstbombát készítenek belőle.

 

Illat + íz = aroma

Jellegzetes egyedi aromája van, akár a Habaneronak. A Bhut Jolokia Chocolate édes, gyümölcsös, füstös, és fűszeresen perzselő. Egyszerűen tökéletes, ami jól illeszkedik a nemzetek konyhájához. Az erősen fűszeres indiai ételek, és a mexikói konyha közkedvelt fűszere. A legcsípősebb, legízletesebb szószokat Jolokiából készítik, ami egyben perzselő és finom. Óvatosan és megfontoltan együk, mert ez nem almapaprika!

 

Kapcsolódó cikkekCayenneFresnoHabanero OrangeJalapenoThai Hot