Thai Hot

Scoville (SHU): 50 000 – 100 000 | Capsicum annuum

 

A Thai paprikákkal kapcsolatosan megengedett egy kis zűrzavar, hiszen több fajta Thai paprika között lehet felismerni a hasonlóságot: ízre, színre és erősségre. A Thai Hot csípőssége intenzív, színe sötét-piros és termése hosszúkás. Őrlemény készítésére is kitűnő.

Thai Hot_fuszer-farm

 

Mennyire csípős a Thai paprika?

A Thai paprika a Scoville-skála besorolása szerint a közepesen csípős kategóriába tartozik, de aki kóstolta az tudja hogy csípősebb érzést ad, mint a többi közepesen csípős chili. Tökéletes hozzávalója az ázsiai ételeknek, de a magyar konyhában is megállja a helyét, mert a chinense fajtákkal ellentétben nem rendelkezik jellegzetes karibi- vagy gyümölcsös ízzel, mint például a Habanero vagy a Bhut Jolokia.

 

Származása és felhasználhatósága

Eredetét tekintve – mint ahogy a neve is elárulja – Thaiföldről származik, de szinte a világ minden pontján felhasználják a gasztronómiában. Intenzív csípőssége miatt jelentős népszerűségre tett szert, és így nem csak az ázsiai konyhákban játszik főszerepet. Sokféleképpen fogyasztható: frissen, szárítva vagy őrölve. A Thai Hot egy bőtermő, ellenálló kompakt növény, ezért nagyszerűen termeszthető akár cserépben vagy balkonládában is.

 

Kapcsolódó cikkek: