Cayenne

Scoville (SHU): 30 000 – 50 000 | Capsicum annuum

 

A Cayenne paprika a közepesen csípős fajták közé tartozik. Vékony húsú paprika, ezért nagyszerűen ki lehet szárítani, és őrleménye mehet ételbe, italba. Közepes erősségével és kellemes ízével, megállja helyét bármelyik csípős-aromás paprika (habanero, scotch bonnet) mellett.

Cayenne-fuszer_farm

 

Hogyan néz ki a Cayenne, és honnan származik?

Színe sötétvörös, illata aromás, enyhén karamellizált édeskés, de lehet fűszeres is. Első ránézésre formája inkább hasonlít a hagyományos piros fűszerpaprikára, de amikor megkóstoljuk, akkor érezni a különbséget. Származását tekintve, mint a legtöbb chili Dél-Amerikából származik. Íze és csípőssége nagyon kellemes, így azok is fogyaszthatják akik nem szeretik a nagyon csípőset, de többet szeretnének az “egyszerű” fűszerpaprikánál.

 

Őrlemény készíthető belőle?

Igen!
Alapos szárítást-, dehidratálást követően készül belőle őrlemény. A cayenne őrlemény magas kapszaicin-, és C-vitamin tartalommal rendelkezik, ezért egy természetes energiával látja el a szervezetet.
A Cayenne paprika friss, és akár őrlemény formájában sem hiányozhat a konyhából! – ha nincs még, akkor szerezd be.

 

Sokoldalúan felhasználható!

Nem csak a gasztronómiában, hanem a gyógyászat és a szépségipar területén is nagy népszerűségnek örvend.
A Cayenne paprika erős gyulladásgátló tulajdonságai miatt, nagyszerű gyógyír az ízületi gyulladás, a cukorbetegség, a pikkelysömör és a herpesz okozta idegkárosodás kezelésére. Megakadályozza a vérrögök kialakulását, segít csökkenteni a szívinfarktus kialakulását, erős anyagcsere fokozó, ezáltal segíti a zsírok lebontását.
Fogyasztása után szinte azonnal javítja a szív állapotát, ezért szívroham megelőzésére vagy azonnali kezelésére sikeresen alkalmazzák. Anyagcserét fokozó hatása kitűnő, és segíti az emésztést a belekben. Kell ennél nagyszerűbb fűszer ami gyógyít, szépít és ízesít is egyszerre?

 

Kapcsolódó cikkekBhut Jolokia ChocolateFresnoHabanero OrangeJalapenoThai Hot