Az egyik legősibb, legegyszerűbb formája a fűszerek-, zöldségek- és gyümölcsök tartósításának
a dehidratálás (szárítás, aszalás)
A magvetéstől a betakarításig, saját magunk neveljük és gondozzuk növényeinket. Az alapos kézi válogatás után a paprikákat alaposan megmossuk, majd aszalóba tesszük és a legoptimálisabb hőfokon szárítjuk, ügyelve arra hogy megmaradjon a fajtára jellemző íz és csípősség.
Bátran kijelenthetjük: aszalás közben egy új dimenzió nyílik meg előttünk az illatok-, aromák- és a színek világában. Egy erőteljes karamellizált, édeskés illatfelhő borítja be a környezetet… (próbáld ki, megéri). A megráncosodott külső ne tévesszen meg senkit, mert a csípősség az garantáltan megmarad!
NUMEX TWILIGHT – enyhén csípős
Kellemes fűszeres íz, amely könnyed és egyben csípős is! Tűzpiros chili, az egyik legkedveltebb szárított paprika a visszajelzések alapján.
Ízletesebbé teszi az ételeket, és akár őrleményként is felhasználható. Mozsár vagy kávédaráló segítségével, otthon is elkészíthetjük saját őrleményünket.
HABANERO ORANGE – nagyon erős
Jellegzetes karibi íz, egyedi illat!
A világ egyik legkedveltebb chilipaprikája, de már közel sem a legerősebb.
Karakteres illata – ami jellemzően barackra vagy mangóra emlékeztet – , gyorsan és aktívan átjárja az ételeket.
Feldolgozásnál használjunk gumikesztyűt és védőszemüveget is!
Gyerekektől tartsuk távol!
Nagyon erős! – csak óvatosan!
BHUT JOLOKIA CHOCOLATE – extrém erős
A legízletesebb chilipaprikák egyike az extrém kategóriában.
Jellegzetesen a Capsicum chinense chili fajtához, gyümölcsös ízzel és egyedi aromával rendelkezik.
Nyers és szárított Bhut Jolokia fogyasztásra csak azok vállalkozzanak, akik nagyon bátornak érzik magukat ahhoz, hogy megkóstolják belülről a lángot ツ
Feldolgozásnál használjunk gumikesztyűt és védőszemüveget is!
Gyerekektől tartsuk távol!
Vigyázat! Extrém erős!
A szárított (dehidratált) chili tovább tartja meg az illatát, frissességét és aromáját, ha jól lezárt üvegben
és sötét-hűvös helyen tároljuk!