Jalapeno

Scoville (SHU): 2500 – 8000 | Capsicum annuum

 

Bátran kijelenthetjük, hogy a világ egyik legnépszerűbb chilipaprikája. Csípős is meg nem is, valójában nem olyan erős mint azt egy chilipaprikáról gondolnád. Azok számára akik először kóstolnak chilit, ideális választás a Jalapeno paprika, mert a Scoville-skálát tekintve az enyhén csípős kategóriába foglal helyet.

jalapeno_fuszer-farm

Mennyire csípős a Jalapeno paprika?

A Jalapeno tökéletes erősséggel bír azok számára, akik nem akarnak egy lórúgást az ízlelőbimbóknak. Felhasználását tekintve vezető szerepet tölt be a gasztronómiában. Dél-Amerikában, Ázsiában, Spanyolországban és Amerikában elengedhetetlen kelléke szószoknak, frissen sülteknek, húsos- zöldséges ragunak és az elmaradhatatlan grill-partiknak.
Nagy kedvenc a grillezés nálunk Magyarországon is, így egyre több chili rajongó próbálja ki ezt a ropogós, lédús, ízletes paprikát töltve-, grillen- és parázson sütve.

 

Honnan származik a Jalapeno?

A Jalapeno eredetileg Mexikóból származik, de termesztése elterjedt az Egyesült Államokban is, mint pld.: Texas, Új-Mexikó. Nevét a Xalapa városából kapta (Mexikó, Veracruz Állam), ahol még ma is az ősi-hagyományos módszerekkel termesztik. Mexikóban ez a leggyakrabban és legsokoldalúbban felhasznált paprika, hiszen túléretten is felhasználják. Érett állapotban leszedik, fafüstön érlelik majd szárítják és ledarálják. Ismertebb nevén Chipotle lesz belőle. Levesekhez, szószokhoz, pörköltekhez és nem utolsó sorban a Salsa szószokhoz is felhasználják.

 

Kapcsolódó cikkek: